← kaplička (Bolelouc) hrobka (Boletice) →

Zaniklé (známka 600) zděné fary

fara
JJV od vsi, na vršku Olymp, S od kostela

Fara s rozsáhlými hospodářskými budovami stála společně s kostelem a školou osamoceně na vršku Olymp JJV od vsi Boletice. - Farnost je poprvé písemně doložena roku 1369, vznikla asi společně s původním kostelem, v roce 1440 ji pak papež Bonifác IX. připojil ke klášteru Zlatá Koruna a dal mu právo spravovat ji. Budova fary byla postavena v roce 1673. V roce 1682 byla na dvoře fary z příkazu opata vykopána nová studna. Matriky zde byly vedeny od roku 1644 a pamětní kniha od roku 1174. Zdejší fara spravovala i faru v Kájově, po nějakou dobu zde působil i kájovský farář. V roce 1946 byli vyhnáni prakticky všichni obyvalelé zdejší farnosti z vesnic Boletice, Dolany a Podvoří). Poslední farář Tomas Geist byl díky svému vysokému věku vyňat z odsunu, dožil na faře v Kájově. Po vyhnání původních obyvatel nebyly už na základě nároku armády na toto území vesnice dosídlovány českým obyvatelstvem a dne 17.5.1946 československá vláda schválila vytvoření Vojenského tábora Boletice. Na základě demoličního výměru ze dne 23.5.1969 byla fara v létě roku 1970 zbořena (spolu se školou a bytem učitele). - Pozemek, na němž fara stála (pozemková parcela č. 191 v katastrálním území Kraví Hora), patří obci Kájov. - Na základě zákona č. 15/2015 Sb. byl pozemek, na němž fara stála, ke dni 1.1.2016 vypuštěn z vojenského újezdu Boletice a stal se součástí obce Kájov.