← kaple sv. Rocha a Šebestiána (Fulnek) kostel sv. Josefa (Fulnek) →
18410 klášter kapucínů

Poškozené (známka 340) zděné kláštery

klášter

Má provizorní krov a střechu krytou lepenkou. Fasáda zničena. Okna rozbitá. Uvnitř zpustošený. - Klášter byl založen Janem Františkem Bruntálským z Vrbna v roce 1668, jádro klášterních staveb dále vzniklo v 70. letech 17. století. Kostel svatého Josefa byl vybudován v letech 1674-1683. V roce 1676 a 1695 byl celý areál kláštera poškozen při rozsáhlých požárech města. Škody na objektech byly následně odstraněny a i v průběhu 18. století docházelo k dalším stavebním úpravám. Klášter řádu kapucínů byl zrušen v roce 1950, mniši byli násilně deportováni, objekty poté zůstaly bez využití a komplex areálu chátral. Od roku 1963 využívala několik místností v přízemí kláštera místní základní škola jako prostory dílen. V roce 1968 došlo k obnovení kapucínské komendy, ale vzhledem k žalostnému stavu kláštera byli řeholníci ubytováni na faře v bývalém klášteře augustiniánů. Ale již roku 1970 bylo společenství kapucínů opětovně rozpuštěno. V roce 1972 se majitelem klášterního areálu stala Vysoká škola báňská z Ostravy; ta nechala v roce 1976 opravit střechu kostela. V roce 1991 se majitelem kláštera stalo výrobní družstvo Redos z Hradce Králové, které se ale v roce 1994 dostalo do likvidace. Po roce 2000 se klášterní areál stal majetkem Moravskoslezského kraje, který nechal v letech 2004 - 2006 opravit kostel sv. Josefa a budovy kláštera alespoň provizorně zastřešit. - Na celkovou opravu kláštera bude třeba mezi 30 a 70 mil. Kč. - Klášter je prohlášen kulturní památkou. - Pozemek s klášterem patří Moravskoslezskému kraji a je ve správě Muzea Novojičínska.