← synagoga (Lednice) kostel Nejsvětější Trojice (Ledvice) →

Torzální (známka 0) ostatní

na severní straně Mikulovské ulice

Židovský hřbitov byl založen v poslední čtvrtině 17. století. Pozemek lichoběžného tvaru s mírným sklonem k řece Dyji byl v roce 1873 rozšířen na celkovou plochu 1212 m2. Původně ho obklopovala cihlová zeď se vstupní bránou z ulice a s menší novogotickou márnicí v rohu. Nejstarší zjištěný náhrobek pocházel z roku 1706, poslední pohřeb se uskutečnil v roce 1928. Starší náhrobní kameny svým tvarem a výzdobou patřily k tzv. mikulovskému typu, novější již byly ovlivněny křesťanským pojetím. Celkový počet lze odhadnout na 200 náhrobků. - Po válce opuštěný hřbitov rychle pustl. V roce 1980 si prosadil tehdejší předseda Místního národního výboru jeho zrušení; ještě v témže roce byla sňata památková ochrana, byla zbořena márnice, náhrobky byly zlikvidovány nebo se ztratily a pozemek byl změněn na parčík. Později se některé z náhrobních kamenů povedlo najít; ty byly v roce 2015 opět postaveny na ploše zničeného hřbitova. - Pozemek se hřbitovem patří obci Lednice.

Zdroj: Jiří Fiedler