← kostel sv. Maří Magdalény (Hrušov) kaple Nejsvětější Trojice (Hrušová) →

v ulici Na Valu

Židovský modlitební spolek zakoupil v roce 1914 od spolku Sokol původní dům z let 1907 - 1908. Ještě v roce 1914 nechal dům adaptovat na synagogu. - Přízemní dům s podkrovím se svým vzhledem nijak nelišil od okolní zástavby, pouze hebrejský nápis nad oknem v podkroví naznačoval účel domu. - Synagoga byla vypálena nacisty v noci z 11. na 12.6.1939. V říjnu 1939 Obecní úřad v Hrušově nařídil židovské obci v Moravské Ostravě buď odstranění zbytků požárem poškozené stavby nebo provedení nutných oprav. Oprava synagogy byla v této době prakticky nemožná, proto židovská obec informovala Obecní úřad v Hrušově svým dopisem ze sne 22.11.1939, že pro provedení demolice synagogy vybrala firmu A.Juřík ze Slezské Ostravy, která dne 28.11.1939 zahájí demoliční práce. Ty pak byly dokončeny v prvních měsících roku 1940. - Pozemek, na němž synagoga stála, patří církvi československé husitské.

Zdroj: L.Rybenský, PhDr. Martin Juřica