← kaple (Čestín) kaple (Číhaná) →
18364 kaple Nejsvětějšího srdce Páně

SZ od vsi, u křižovatky

vysoká

Betonová střecha je opravená. Zavřená, uvnitř je neopravená. Kolem je nově uděláno odvodnění. - Kaple byla postavena v roce 1865 na náklady Jakuba Koupala z Pašic č.p. 12. Když byla kaple dokončena, obrátil se Jakub Koupal na církevní úřady s žádostí o její posvěcení. Protože ale nepožádal o povolení stavby kaple před jejím započetím, nebylo jeho žádosti vyhověno, což těžce nesl. Kaple zůstala prázdná. Kolem roku 1872 Koupal prodal svoji usedlost a odjel do Ameriky. V roce 1885 projížděla v kočáře okolo zámožná paní z Nepomuka a kaple se jí zalíbila natolik, že obci darovala na její opravu a vybavení 120 zlatých. Kaple dostala dřevěnou sochu Ježíše Krista a v roce 1888 byla konečně posvěcena a zasvěcena Nejsvětějšímu srdci Páně. Mimo prací na údržbě venkovního vzhledu kaple bylo provedeno zamřížování a zajištění výklenku s dřevěnou sochou na oltáři. Všichni kolemjdoucí vzhlíželi s úctou k soše Ježíše Krista v téměř životní velikosti. Ke konci roku 1989 byla špatně zajištěna dřevěná mříž odstraněna a socha Ježíše Krista ukradena. - Pozemek s kaplí patří obci Pištín; obec v roce 2018 zorganizovala opravu vnějšího pláště kaple s využitím dotace od Ministerstva zemědělství ČR.

Zdroj: budejovice.idnes.cz