← kaple (Bubnov) kaplička sv. Jana Nepomuckého (Bubovice) →
18255 kaple sv. Vojtěcha

Polozřícené (známka 455) zděné velké kaple

v centrální části vsi, na mírném návrší

Dnes z kaple stojí pouze severovýchodní obvodová zeď. Šikmé výběhy zdiva jednoznačně ukazují, že muselo jít o stavbu na půdorysu dvojose symetrického osmiúhelníku, o vnější straně 3,8 m. Půdorys byl protáhlý ve směru západ - východ. Výška kaple byla kolem 8 m. Okna měla patrně obdélná s ostěními vytesanými z kamene. Osmiboký půdorys má nepochybně symbolický význam. Číslo osm může znamenat symbol osmého dne stvoření - dovršení stvoření v Kristu nebo symbol osmi blahoslavenství, tedy křesťanskou dokonalost, kterou se vyznačoval sv. Vojtěch. - Stavebníkem kaple byl opat kláštera ve Svatém Janu pod Skalou Aemeliánus Kotterovský, jenž stál v čele kláštera v letech 1695 - 1742. Lze uvažovat o stavebních a časových souvislostech s kaplí sv. Kříže ve Svatém Janu pod Skalou, s kaplí "Vojtěška" u břevnovského kláštera v Praze a s kostelem sv. Jakuba Většího v Ruprechticích na Broumovsku. Vzhledem k naznačeným souvislostem lze rámcově bubovickou kapli vročit do období 1714-1725 a lze uvažovat o účasti K. Dienzenhofera i K. I. Dienzenhofera na její stavbě. Kapli sv. Vojtěcha spojují s klášterem ve Svatém Janu pod Skalou úzké urbanistické vztahy, které dnes vzhledem ke změněné členitosti terénu (halda u lomu Paraple) a ke vzrostlým stromům nejsou už dobře patrné. Bubovice spojuje se Svatým Janem pod Skalou cesta , která má v polích u Bubovic zcela přímý, přesně západo-východní směr. Cesta je namířena na nad klášterem stojící kapli Sv. Kříže, která byla vybudována ve stejném období jako kaple Sv. Vojtěcha. - V roce 1786 byl zrušen klášter ve Svatém Janu pod Skalou. Poté byla zrušena i kaple sv. Vojtěcha v Bubovicích, byla prodána a z větší části rozebrána na stavební materiál. Ze starých fotografií je zřejmé, že i v minulých dobách rostla ve středu zříceniny kaple hrušeň, dávný mariánský symbol; ta ve středu kaple roste i dnes. Okolo kaple je plocha porostlá keři a lán pole. - Pozemek s kaplí patří obci Bubovice.