← márnice (Smilov) kaplička (Smolín) →
18205 kaple sv. Urbana

Torzální (známka 500) zděné velké kaple

se sanktusníkem

Jednalo se o jednoduchou stavbu obdélného půdorysu s trojbokým závěrem a čtvercovou sakristií. Loď kaple byla osvětlena čtyřmi okny, další okénka vedla do sakristie. Střecha byla kryta břidlicovými taškami. Vnitřní prostor kaple členily tři pilíře po každé straně lodi a podlaha presbytáře byla o schod zvýšena. - Na místě, kde nyní stojí obnovené základy kaple, údajně stávala nejdříve malá kaple dřevěná. V roce 1863 měla být rozšířena a v roce 1865 vysvěcena a zasvěcena sv. Urbanovi. Některé prameny uvádějí, že Panně Marii. Tyto údaje však nejsou doloženy. Doloženo však je, že roku 1880 byla demontována a na jejím místě byla postavena kaple zcela nová, z „kamene vystavěná“. Udržování kaple, která stála uprostřed vesnice, bylo zajištěno „reversem od obecního úřadu, ve Smolkově dne 19. září 1880 vydaným a od c. k. Okresního hejtmanství v Opavě, dne 25. září 1880 potvrzeným“. Do věže byl zavěšen zvon zakoupený ve Vídeňském Novém Městě. Malé prostranství před kaplí ohrazovala nízká kamenná zídka s cihlovými pilíři a laťkovým plotem. Následujícího roku 1881 pak byl u kaple osazen kříž a pořízena křížová cesta. Jejich svěcení tehdy provedl děkan František Neiser z Pusté Polomi, rodák smolkovský. V roce 1903 byly v kapli, po předchozím posvěcení, umístěny sochy sv. Petra a sv. Pavla. Tato nová kaple byla zasvěcena sv. Urbanovi. Během 1. světové války byl pro válečné účely zkonfiskován zvon. Hned v roce 1919 byl nahrazen jiným, nikoli ze zvonoviny, ale z oceli. Proto byl v roce 1925 z prostředků smolkovských občanů zakoupen nový, kvalitní zvon. V té době se v kapli pořádaly čtyřikrát ročně mše svaté tzv. obecní. Mimo to se konaly zádušní mše za místní zemřelé. V průběhu 2. světové války byla kaple rekonstruována (byla vymalována a opatřena novými lavicemi, podlahou a varhanami). Při bombardování Smolkova během osvobozovacích bojů v dubnu 1945 byla kaple zle poničena a vyhořela. Zbytky stavby musely být strženy, předpokládalo se však, že bude postavena nová kaple. Vzhledem k poválečné změně politických poměrů v naší zemi k tomu však nikdy nedošlo. V sousedství byla postavena alespoň provizorní dřevěná zvonice osazená zachráněným zvon z původní kaple (později byla nahrazena kovovou). Na místo kaple byl přesunut od budovy dnešní mateřské školy kříž, který na konci 19. století nechali vyrobit manželé Kadulovi. V roce 2008 byl z prostředků a iniciativy místních občanů v blízkosti kříže osazen pamětní kámen s rytou podobou původní kaple a textem, připomínajícím její historii. - V roce 2016 byla ukončena rekonstrukce návsi, v rámci níž byly odhaleny původní základy kaple. Na těchto základech bylo z kamene opět postaveno obvodové zdivo do výše asi 1m a zakomponováno do nové úpravy návsi. Dřevěným obloukem jsou symbolicky naznačeny dveře do kaple. Dne 17.11.2016 bylo torzo kaple znovu posvěceno. - Kaple stála na pětici pozemků; dva z nich (pozemkové parcely č. 233/2 a 233/1) patří obci Háj ve Slezsku, další dva (pozemkové parcely č. 32/1 a 33/5) jsou v soukromém vlastnictví (Karla a Jiří Výtiskovi z Opavy) a pátý (pozemková parcela č. 29) je také v soukromém vlastnictví (PaedDr. Eleonora Neiserová ze Smolkova).

Zdroj: JUDr. Zdeněk Mustar, kronikář obce Háj ve Slezsku