kostel sv. Jana Křtitele (Chudenice) →
18192 bývalý kostel sv. Wolfganga

Torzální (známka 450) zděné kostely

v lese, JZ od městyse

Na vrchu Žďár stávala původně kaple sv. Wolfganga, která byla postavena na paměť řezenského biskupa sv. Wolfganga, který zde měl roku 983 přenocovat cestou z Prahy. V letech 1722 - 1726 nechal František Josef Černín na místě kapličky postavit velký poutní barokní kostel podle projektu Františka Maximiliána Kaňky. Nový kostel byl jednolodní s polygonálně uzavřeným presbytářem. Jeho půdorys ukazuje na možnost, že jako presbytář posloužila původní gotická kaple. V roce 1772 byla ke kostelu přistavěna boční kaple, která má dvě úrovně. Ve spodní je skalní výběžek se stopami, připisovanými sv. Wolfgangovi. Podle nich se kapli říká Šlépějová. - V roce 1782 byla v rámci josefinských reforem zrušena poustevna u kostela a dekretem císaře Josefa II. z roku 1785 bylo poutní místo zrušeno celé. Kostel byl v roce 1810 s výjimkou věže a Šlépějové kaple zbořen a jeho kámen byl použit pro stavbu staré lázně a okolních užitkových budov v místech pozdějšího zámku Lázeň. Věž (původně s cibulovitou bání) byla v roce 1846 zvýšena a upravena na rozhlednu nazývanou Bolfánek, zřejmě v souvislosti se vznikem známého arboreta, tzv. Americké zahrady. Šlépějová kaple byla v roce 1824 opravena z podnětu Josefa Dobrovského, který byl v Chudenicích vychovatelem mladých Černínů. Poslední úprava z roku 1894 umožnila konat zde bohoslužby. Byl zřízen i hlavní oltář, jehož obraz namalovala sama hraběnka Františka Černínová. U příležitosti stého výročí této úpravy zde byly v roce 1994 obnoveny poutě. Základy kostelní lodi jsou dodnes v sousedství věže patrné. - Pozemek pod zbořenou kostelní lodí (pozemková parcela č. 1360/1) patří Lesům ČR, s.p., pozemek s věží kostela (rozhlednou) (stavební parcela č. 112) patří městysu Chudenice. Městys získal v dubnu 2023 na opravu věže kostela 1.272.000,- Kč z Programu rozvoje venkova (přes Místní akční skupinu Pošumaví), dalších 200.000,- Kč půjde na opravu věže v roce 2024 z dotačních programů Plzeňského kraje.