v J části vsi, blízko řeky

Stávala ve višňovém sadu blízko řeky; na jejím místě dnes stojí nový dům. - V roce 1859 byla opravena a byl do ní umístěn nový obraz Nejsvětější Trojice. - Močovice patřily k farnosti Potěžské, kam se také pochovávalo. Pohřební průvod vždy zastavoval u kaple k poslednímu rozloučení. Dál do Potěh pokračovala pouze rodina a nejbližší. V roce 1831 vystavěna kaple na návsi, kam se přesunulo i poslední rozloučení. Od roku 1837 patřily Močovice nově k farnosti Kluky, kde se začalo nově pohřbívat. V Močovicích byl hřbitov evangelický, až později došlo k pohřbívání i katolíků. - Kaple byla zbourána kolem roku 1960. Místo ní zde byly postaveny úly. Asi v roce 1969 ji hledali vojáci, že ji mají stále zakreslenou v mapách jako orientační bod. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1838. - Pozemek, na němž kaple stála, je v soukromém vlastnictví (Ivana a Josef Chvátilovi z Močovic). - Vedení obce uvažuje o postavení nové kaple, ale na jiném místě nad hřbitovem.

Zdroj: Milan Vavřina