← kaplička Panny Marie (Valeč) kaplička zvaná Fischerova (Valeč) →
18072 kaplička sv. Barbory

Zaniklé (známka 600) zděné kapličky

SZ od obce, při cestě jdoucí od zadního východu ze zámeckého parku

Zůstaly jen rozházené cihlové a kamenné trosky u velkého buku na kraji lesa při odbočce cesty z lesa do sadu. - Barokní výklenková kaplička. Vnitřní zařízení kapličky tvořil obraz sv. Barbory, doplněný německým věnovacím nápisem: „Wenn es blitzt und kracht…“(Když blesky a průtrž…). Kaplička bývala obklopena oplocením přilehlé lesní obory. - Kaplička byla postavena podle návrhu neznámého architekta při zadním východu ze zámeckého parku při cestě do části polesí, zvaného Missa Gora či Mesahura, severozápadně od města. Kapličku patrně vystavěl zbožný člověk jako vděk za uchránění během silné bouře. Ke kapličce byla pravidelně vypravována procesí věřících. - Po zabrání kapličky do vojenského újezdu Hradiště v roce 1953 přestala být stavba udržována a později byla zbořena. - Pozemek, na němž kaplička stála (pozemková parcela č. 273/1 v k.ú. Valeč u Hradiště), patří Vojenským lesům a statkům ČR, s.p. - Na základě zákona č. 15/2015 Sb. byl pozemek, na němž kaplička stála, ke dni 1.1.2016 vypuštěn z vojenského újezdu Hradiště a stal se součástí obce Valeč.