← kaple sv. Františka Xaverského (Brno) kaple sv. Karla Boromejského (Brno) →
18027 kaple sv. Františka z Pauly

v ulici Cejl, u dívčího sirotčince Vincentinum

V roce 1849 založily brněnské ženy pod patronací sv. Josefa spolek pro vzdělávání opuštěných dívek. Až do roku 1853 provozoval vzdělávání samotný spolek. Dne 23.5.1853 se vedení spolku ujaly čtyři řádové sestry povolané z mateřského kláštera v rakouském Grazu a spolek byl přejmenován na Společnost Dcer křesťanské lásky sv. Vincence de Paul. Sestry si pořídily dům v Petrské ulici č.p. 4, kde provozovaly sirotčinec a zároveň v něm byly ubytovány. V začátcích musely sestry bojovat s mnohými nedostatky. V květnu 1855 se je rozhodla podpořit vdova po úředníkovi paní Aloisie Braunová z Vídně, rodačka z Brna. Za účelem rozšíření ústavu vykoupila v Zábrdovicích budovu továrny na smalt, tehdejší dům č.p. 64 (později č.p. 84) v ulici Cejl a k ní několik pozemků. Byl zde zřízen druhý brněnský ústav Společnosti Dcer křesťanské lásky sv. Vincence de Paul - vychovávací ústav pro osiřelé a zanedbané dívky „Vincentinum“ a také německá dívčí škola. - Slavnostní otevření ústavu na Cejlu proběhlo dne 15.11.1855. V letech 1869 – 1870 byla díky daru více než 6.100 zlatých od podporovatelky ústavu baronky Anny Eötvös (+ 28.1.1877) postavena kaple pro potřeby ústavu podle plánu tehdejšího vrchního inženýra Franze Thannabauera. K slavnostnímu posvěcení kaple sv. Františka z Pauly došlo dne 4.11.1870. - Kaple měla rozměry 10,7 x 6,5 m, vysoká byla také cca 6,5 m a byla opatřena sanktusníkem. Interiér kaple vymaloval v jednoduchém stylu brněnský dekorační malíř Anton Hlawatschek. Uvnitř kaple byly tři oltáře - hlavní oltář Nejsvětějšího srdce Ježíšova (velmi pěkně namalován žákem Josefa Führicha jménem Risa) a boční oltáře se sochami Neposkvrněného početí Panny Marie a sv. Vincence de Paul. Na levém vstupním pilíři se nacházela pamětní deska z černého mramoru s následujícím pozlaceným nápisem: „V upomínku urozené zakladatelky tohoto božího domu a obětavé dobrodince sirotčího ústavu, vysoce urozené paní baronce Eötvös. Postaveno 1870.“ V roce 1900 byl v Jundrově ve Veslařské ulici postaven nový dům Společnosti Dcer křesťanské lásky sv. Vincence de Paul jako náhrada za dosavadní dům Společnosti v Petrské ulici a také za ústav „Vincentinum“ na Cejlu. Ještě v roce 1900 byla kaple na Cejlu zbořena. - Pozemek, na němž kaple stála, je v soukromém vlastnictví (11 spoluvlastníků).