← tzv. Nová synagoga (Brno) kaple (Brocno) →
18017 Velká synagoga

na rohu ulic Přízova a Spálená

Od začátku padesátých let 19. století začaly ve městě vznikat první židovské instituce, mezi nimiž hrál důležitou roli Prozatímní výbor náboženského spolku, jehož úkolem byla výstavba nové synagogy. Magistrát města Brna sice odmítl možnost postavit synagogu přímo ve městě, ale samotné výstavbě budovy nijak nebránil. Po nákupu parcely na nároží dnešních ulic Spálená a Přízova na předměstí Křenová objednal spolek plány u významné vídeňské projekční kanceláře pod vedením architektů Johanna Julia Romana von Ringe a Augusta Schwendenweina von Lanauberg. Ti pro Brno navrhli monumentální trojlodí v historizujícím novorománském stylu (22 x 27 m), které svým charakterem zcela zapadala do kontextu vídeňské architektury období výstavby městského okruhu Ringstrasse, na níž se oba architekti zásadním způsobem podíleli. Stavba synagogy, realizovaná brněnskou firmou Antona Onderky, byla zahájena v roce 1853. Díky štědré podpoře brněnských židovských podnikatelů se mohla otevřít slavnostní bohoslužbou za účasti vrchního vídeňského rabína Isaka Mannheimera už o dva roky později, dne 17.9.1855. - Stavba byla postavena na pravidelném půdorysu, obě průčelí byla zdůrazněna nárožními věžovými rizality, zakončenými cimbuřím s nástavci a půlkruhovými štíty s deskami Desatera. Boční vstupy vedly ke schodištím na dvoupatrové ženské galerie na litinových sloupech po třech stranách hlavního sálu, vyzdobeného geometrickými vzory. V roce 1886 byla synagoga rozšířena podle projektu architekta Ludwiga Tischlera o nové východní průčelí se dvěma cibulovými báněmi nad postranními rizality. Ve výklenku při východní stěně byl umístěn svatostánek a varhany. - Jako symbol židovského Brna byla synagoga nacisty, za účasti českých fašistů, vypálena už v noci z 16. na 17. března 1939. Příslušníci SS dohlíželi na to, aby požár nebyl hašen a budova vyhořela do základů. Vypálené torzo budovy pak podle vzpomínek bourali a odklízeli na místo nahnaní brněnští Židé. - Hned po skončení 2. světové války se vedení města zavázalo, že na místě zničené synagogy vytvoří památník brněnským Židům zavražděným během holocaustu. Tak se ovšem nestalo a na místě se dodnes rozkládá opuštěné rumiště. - Pozemek, na němž synagoga stála, patří firmě Tremon Česká republika, s.r.o. z Prahy.