← kaple (Město Opavice) židovský hřbitov (Město Touškov) →

Poškozené (známka 340) zděné synagogy

přestavba 1874
v Čemínské ulici, severně od náměstí

Původní synagoga neznámého stáří i lokace vyhořela v 17. století a před rokem 1702 byla zbořena. - Nová synagoga vznikla roku 1874 adaptací přízemního obytného domu v Černínské ulici. Jedná se o stavbu bez architektonických prvků. - V letech 1927 - 1928 (po zničení velké synagogy v sousedních Kozolupech povodní) byla zvětšena a spojena se sousedním domem židovské obce. Na podzim 1938 nacisté zničili vnitřní zařízení synagogy a modlitební sál byl dále využit jako skladiště; zazděna byla mj. tři okna na východní (dvorové) straně. Po roce 1985 soukromý majitel odstranil původní půlkruhově zaklenutá okna a západní vchod z ulice. Synagoga byla stavebně scelena se sousedním domem a změněna na obytný prostor. - Pozemek s bývalou synagogou je v soukromém vlastnictví (Marie a Petr Populeovi z Města Touškova).

Zdroj: Renata Klodnerová: Synagogy v Plzeňském kraji