← kostel sv. Petra a Pavla (Krajková) kaple sv. Antonína Paduánského (Krakovec) →

Poškozené (známka 340) zděné synagogy

v S části vsi, ve dvoře zemědělské usedlosti č.p. 90

Zdivo potřebuje natřít. - Drobná synagoga (7,5 x 5,6 m), postavená majitelem usedlosti roku 1863, sloužila do roku 1906 k bohoslužbám pro židovské obyvatele městečka Týnce nad Labem a 10 okolních vsí. Ve sklípku pod budovou byla rituální lázeň, dnes zasypaná. Od zrušení v roce 1906 slouží budova synagogy jako seník a kůlna. - Bývalá synagoga je malá patrová kamenná budova, v jejímž suterénu bývala rituální lázeň (dnes zasypaná). Vybavení modlitebny bylo velmi prosté, uvnitř se dodnes dochovala původní dřevěná ženská galerie v patře s dřevěným schodištěm. Vchod byl původně od silnice dodnes zachovanými malými dvířky v sešikmené stěně, vnitřek osvětlovala malá, půlkruhově ukončená okna. Dochována je původní dlažba. Budovu částečně obklopují dřevěné přístavby. - Pozemek s bývalou synagogou je v soukromém vlastnictví (Marie a Jan Koláční z Krakovan).