← márnice židovského hřbitova (Staré Město pod Landštejnem) synagoga (Staré Město pod Landštejnem) →

Poškozené (známka 0) ostatní

754595
1938–1945
S od městyse

Prakticky všechny dochované náhrobky jsou vztyčené, část z nich je opravena. Z ohradní zdi a márnice zbyly jen základy. Hřbitov je udržován. - Hřbitov pravděpodobně z počátku 17. století byl devastován nacisty i po 2. světové válce, kdy byly náhrobky používány na stavby cest nebo do základů domů. Dochované jsou náhrobky od 18. století. Po roce 1999 je hřbitov postupně opravován. Postupně byly vykáceny všechny náletové dřeviny a zbylé náhrobky byly postupně vztyčovány. Prováděl se zde také průzkum a dohledávání náhrobků skrytých pod zeminou. Poměrně velké množství se podařilo najít a vztyčit. Rovněž při opravách rodinných domků se našlo několik náhrobků a tyto byly převezeny zpět na hřbitov. V roce 2016 při zemních pracích u potoka Pstruhovec nedaleko bývalého Spáleného Mlýna byl rovněž objeven jeden zachovalý náhrobek (jak se dostal tak daleko a proč tam byl, není známo). Také tento náhrobek byl převezen zpět na hřbitov. - Pozemek se hřbitovem patří Židovské obci v Praze; v roce 2023 půjde na restaurování náhrobků 80.000,- Kč z dotačních programů Ministerstva kultury ČR.

Zdroj: Jaroslav Lorenc, Staré Město pod Landštejnem