poutní kaple
S od vsi, v lese

Čtyřboká barokní patrová kaple, orientovaná přesně na osu zámku v Týnci. Stavba kaple byla zahájena před rokem 1720 Maxmiliánem Norbertem Krakovským z Kolowrat podle plánů Marca Antonia Gilmettiho, dokončena byla až kolem roku 1730 za jeho syna Jana Josefa Hyacinta. Kaple byla zrušena v roce 1783 v rámci josefínských reforem a prodána za 30 zlatých klatovskému měšťanovi Schambergerovi; ten nechal kapli částečně rozebrat a materiál použil na stavbu svého domu v Klatovech; kaple se tak změnila ve zříceninu. Vnitřní zařízení kaple bylo po jejím zrušení přeneseno do nově zřízené zámecké kaple v Týnci a do kaple sv. Barbory na týneckém hřbitově, později bylo zčásti přestěhováno do kostela v Týnci a z větší části do kostela v Běšinách (zvon, hlavní oltář, sochy atd.). - Dnes z kaple zbývá monumentální torzo. Ještě před 2. světovou válkou byla zřícenina krátce využívána jako rozhledna, dnes již zůstaly zachovány jen neúplné obvodové zdi. - Kaple není zapsána v katastru nemovitostí, pozemek pod ní je soukromém vlastnictví (Dana a Bc. Milan Vacovští z Klatov).