← kaple Vzkříšení Páně (Lešná) první kaple křížové cesty (Lešná) →

Zaniklé (známka 600) zděné kapličky

SZ od vsi, u křižovatky silnic do Poruby a Palačova

čtyřboká

Na hranolovém zděném podstavci stál hranolový zděný omítaný pilíř s vytaženým okrajem, v horní částí s nikou rámovanou dřevěným rámem. Nahoře byla pískovcová deska, jejíž okraje přečnívaly přes pilíř. Kaplička byla završena litinovým křížem, jenž byl připevněn ohnutou litinovou tyčí. Ramena kříže byla zdobena reliéfním ornamentem a končila trojlaločně s vykrajovanými laloky. Pod korpusem byl štítek obdélného tvaru s okosenými hranami bez nápisu. Pod štítkem byla hlavička andělíčka, u paty kříže klečela postava, patrně Panna Marie. - Kaplička byla od roku 1958 památkově chráněná, památková ochrana byla Ministerstvem kultury ČSR zrušena dne 15.3.1987. - Kaplička je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1834. - Pozemek s kapličkou patří Ředitelství silnic Zlínského kraje.