← kaple (Lešná) kaplička (Lešná) →
17875 kaple Vzkříšení Páně

kaple (hrobka)
u kostela

V rekonstrukci; opravena statika. Mimo apsidu vzadu má novou, ještě nenatřenou omítku. Omítka apsidy je mírně poškozena. Zavřená, uvnitř nedokončena oprava po zajištění statiky. - Nazývána také Beesova kaple. - Klasicistní stavba s půlkruhově ukončeným závěrem, mansardovou střechou a trojúhelným štítem nad průčelím. Stěny kaple ukončuje bohatě profilovaná korunní římsa. Nad vstupním portálem do kaple je nápis upomínající zakladatele kaple, barona Josefa Beesse z Chrostiny, který nechal kapli vybudovat. Uvnitř kaple se nacházejí čtyři náhrobky členů této rodiny. Rodina Beessů z Chrostiny, či také Běsů, byla starým slezským rodem, který se brzo rozvětvil nejen ve Slezsku, ale i na Moravě. - Kaple není zapsána v katastru nemovitostí, pozemek pod ní patří církvi.