kostel sv. Petra a Pavla (Liptice) →
1787 kostel Nanebevzetí Panny Marie

velký, cihlový, neomítaný

Věž má novou střechu. Opraveno cihlové zdivo, místy by potřebovalo trochu očistit. Opraveno přístupové schodiště přes hřbitov ke kostelu. - Novogotický kostel byl postaven podle projektu arcibiskupského architekta Gustava Meretta z červených pálených cihel v severském stylu. – Tento jednolodní chrám je rozšířen příčnou lodí, na niž navazují dvě symetricky umístěné sakristie. Vchody do sakristií jsou zdobeny pískovcovými portály, tympanony a rozetami. Dveře východního portálu nesou znak olomouckého arcibiskupa M. Sommerau Becka a protější dveře jsou zdobeny znakem kardinála Friedricha z Fürstenbergu, neboť se oba o výstavbu kostela zasloužili. Kostel je 42 m dlouhá, 10 m široký, s věží na západní straně 52 m vysokou. Je vybaven jednotným novogotickým mobiliářem.