← židovský hřbitov (Mašťov) kaplička (Maxov) →
1777 kaple sv. Antonína Paduánského

s věží

V rekonstrukci; mimo přístavek má novou střechu. Přístavek má novou střechu provizorně krytou lepenkou. Směrem od silnice jsou ve střeše lodi čtyři vikýře. Mimo spodní polovinu presbytáře a přístavek má kaple opravenou fasádu. Spodní polovina presbytáře (až na jedno pole) a přístavek mají novou, ještě nenatřenou omítku. Jedno pole presbytáře dole má omítku silně poškozenou. Uvnitř je kaple zčásti opravená, zbývá opravit část omítek. Má opravený kůr. - V Matějovicích stála kdysi malá kaple. Pamětnice Marie Klose uvádí (v článku v časopise Jägerngorfer Heimatbrief, červenec 1996), že musela být postavena před rokem 1735, neboť malý zvon nese nápis St. Antony 1735. Zvon je ozdoben dvěma reliéfy, které představují sv. Antonína. Na místě staré kaple, zasvěcené sv. Antonínovi z Padovy, dal dómský prelát z Vratislavi, Dr. Josef Neukirch, postavit roku 1878 kostelík. Vybavil také interiér a daroval nutné náčiní a mešní oděvy. Po vyhnání německy hovořících obyvatel vsi v roce 1946 se zde pro malý počet věřících konaly bohoslužby jen příležitostně. Kaple byla později převedena do majetku obce. Ještě v roce 1966 měla kaple vnitřní vybavení, to ale bylo později rozkradeno a zničeno. - Pozemek s kaplí je v soukromém vlastnictví (Jitka Matyšková z Matějovic). Obec Rusín původně plánovala demolici kaple, ale nynější majitelka se o tom dozvěděla, od obce kapli v roce 2001 odkoupila, postupně ji opravuje a využívá pro bydlení.