← kaplička (Kotvrdovice) kaplička (Kounice) →

Zaniklé (známka 600) zděné zvoničky

zvonička
za kaplí Božského Srdce

Zvonička byla čtvercová se stanovou střechou a sanktusníkem. - Dle obecní kroniky se v roce 1938 vedle stávající zvoničky začala stavět nová kaple Božského Srdce, která byla dokončena za 2. světové války. Slavnostní svěcení proběhlo dne 30.8.1942. Stavbu financovali a provedli svépomocí místní občané. V roce 1946 proběhlo slavnostní svěcení nového zvonu na počest šťastného návratu do obce z vystěhování, původní zvon odvezli němečtí okupanti pro vojenské účely. Nepoužívaná původní zvonička za kaplí byla zbořena v roce 1966, kdy byla zároveň kaple zvětšena asi o polovinu své původní plochy a byla provedena přístavba presbytáře a sakristie. V roce 2017 pak kaple získala novou podobu sanktusníku a oken. - Zvonička je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1826. - Pozemek, na němž zvonička stála, patří obci Kotvrdovice.