← Guttmannova synagoga (Mikulov) hrobka Dietrichsteinů (Mikulov) →
17728 Horní (Stará) synagoga

Opravené (známka 100) zděné synagogy

Má novou střechu. - Jediná dochovaná synagoga tzv. lvovského typu (s 9 klenebními poli, podepřenými 4 středovými sloupy) v České republice. – Původně pocházející snad z roku 1550, rozšířena roku 1689. Její dnešní architektonické pojetí je výsledkem barokní přestavby po požáru z let 1719 – 1723, snad za účasti zámeckého architekta Christiana Alexandra Oedtla. Bohatě členěný barokní svatostánek byl patrně dílem sochaře Ignáce Lengelachera. Centrální rozvrh, kdy je čtveřice kopulí sklenuta do čtyřsloupového pilíře uprostřed haly, jež tvoří řečniště (almemor). - Po 2. světové válce byla chátrající budova využívaná jako skladiště. V letech 1977 - 1989 prošla zdlouhavou přestavbou na skladiště, jejíž nevhodné stavební zásahy byly po roce 2005 postupně odstraňovány. - Kompletní oprava synagogy proběhla v rámci projektu "Revitalizace židovských památek v České republice" spolufinancovaného Evropskou unií. - Pozemek se synagogou patří Židovské obci Brno.