← kaple sv. Anny a Čtrnácti sv. pomocníků (Kněžice) kostel sv. Františka z Assisi (Kněžmost) →
17725 kaple sv. Ferdinanda

v oboře, JJV od vsi

se sanktusníkem

Pozdně barokní kaple nesoucí výrazné klasicistní rysy. Kaple měla tvar rovnoramenného kříže, fasádu členily rizality a římsy. Nad vrcholem kříže se zvedal sanktusník se zvonem. Spolu s přilehlou poustevnou si ji kněžna Kristina Kinská natolik oblíbila, že se zde nechala v roce 1819 v kryptě pod kaplí pohřbít. Po roce 1948 kaple chátrala. Kolem roku 1970 spadl sanktusník, pak zmizely vstupní dveře, které brzy následoval pseudogotický oltář. Po roce 1989 byla obora s kaplí vrácena rodině Kinských Dal Borgo, ale kaple chátrala dál, kolem roku 2000 se stavbě propadla střecha. V roce 2010 byla nadzemní část kaple zcela zbořena, zbyla jen cihlová krypta s valenou klenbou, kde byla pohřbena kněžna Kristina Kinská. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z toku 1841. - Pozemek, na němž kaple stála, patří firmě Kinský dal Borgo, a.s. z Chlumce nad Cidlinou.

• Karel Kuča napsal 21.06.2013 00:22

Snažil jsem se o její záchranu už v 80. letech, ale marně. Je to opravdu smutné. Kaple chybí na úvodní stránce v přehledu staveb zničených po roce 1989.

Děkuji za upozornění, kaple byla do seznamu na úvodní stránce doplněna.