← synagoga (Fryštát) kaplička (Fukov) →

Poškozené (známka 0) ostatní

hřbitovy
u zničeného kostela

Poškozená ohradní zeď hřbitova je zachována asi ze tří čtvrtin. Uprostřed hřbitova je opravený kříž. - Hřbitov byl zřízen v roce 1788 v blízkosti tehdy nově postaveného kostela sv. Václava. O téměř sto let později, v roce 1881, byla v prostoru při ohradní zdi nové části hřbitova postavena křížová cesta, která navazovala na kostel, a tvořilo ji 14 kamenných sloupků zastavení. O další tři roky později, v roce 1884, byla v areálu postavena i Getsemanská zahrada s pískovcovými sochami apoštolů, anděla a Krista. Peníze na stavbu křížové cesty byly získány prodejem hrobových míst. Z pořízení původně plánovaného obrazu Poslední večeře a zobrazení zbičovaného Krista Ecce Homo nakonec sešlo. Hřbitov a křížová cesta byly poničeny při odstřelu přilehlého kostela dne 23.9.1960. V následujících letech došlo k devastaci hřbitova a krádežím náhrobních kamenů. - Na počátku 21. století zůstala ze hřbitova zachována pouze ohradní zeď (na několika místech vyvalená), dva náhrobní kameny a hlavní kříž. U původních lip došlo vlivem zanedbání údržby k rozpadu korun. – Nová éra fukovského hřbitova se začala psát roku 2013, kdy se městu Šluknov podařilo získat prostředky z Česko-německého fondu budoucnosti na pietní úpravu hřbitova. Předmětem úpravy bylo odstranění původních poškozených lip, plocha hřbitova byla kompletně vyčištěna od náletových dřevin, odklizena suť, srovnán terén, zřízena okružní cesta s pískovým povrchem, plocha hřbitova zatravněna, vysazeno 28 nových lip dle původní kompozice, pietně připomenuta křížová cesta s použitím kamenů ze sutin odstřeleného kostela a vyspravena ohradní zeď. – Projekt, který vycházel z návrhu zahradní architektky Ing. Ivy Jaburkové, Ph.D., realizovala v 1. polovině roku 2014 firma Technické služby Šluknov, spol. s r.o. Veřejnosti byl upravený hřbitov předán dne 18.7.2014 v rámci tradičního setkání rodáků. - Hřbitov se rozkládá na trojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 130/7) patří církvi, další dva (pozemkové parcely č. 130/6 a 130/10) patří městu Šluknov. V roce 2014 byl hřbitov částečně opraven z prostředků Česko-německého fondu budoucnosti a z rozpočtů měst Šluknov a Sohland. Opravený hřbitov byl slavnostně vysvěcen dne 18.7.2014.