← kaple Panny Marie (Dolní Teplice) kaple (Dolní Tošanovice) →
17625 kaple s mauzoleem

v lesíku V od vsi

Kaple byla postavena v roce 1935 jako památník slavných polských letců pilota por. Franciszka Żwirki a mechanika Ing. Stanisława Wigury, kteří zahynuli dne 11.9.1932 při havárii svého letadla v lesíku SV od Kostelce. Żwirko a Wigura krátce předtím zvítězili v nejprestižnější letecké soutěži v Evropě – Challenge International Avions de Turism. Pro Polsko to byla tehdy velká událost. Letci se však ze svého vítězství těšili pouhých 14 dnů. Dne 11. 9.1932 totiž odstartovali na stejném stroji, se kterým tak slavně zvítězili na mezinárodním leteckém setkání v Praze. Nad Dolním Těrlickem však letoun srazila vichřice, nad Kostelcem se ulomilo křídlo a stroj se zřítil do lesa. Pád jejich letadla zastavily v lese dva stromy, později nazvané Stožáry smrti. Oba letci na místě zahynuli. - Z iniciativy polských obyvatel Těšínska byl na místě neštěstí, zvaném Żwirkowisko, vztyčen po neštěstí březový kříž s připevněnou vrtulí místo Krista a pamětní kámen se jmény, připomínající smrt obou letců. Roku 1935 proběhly další úpravy místa dle návrhu olomouckého sochaře Julia Pelikána. Stožáry smrti byly ponechány a zakonzervovány, byla vybudována kaple s mauzoleem a dva symbolické hroby. Julius Pelikán zhotovil těsně před válkou na objednávku brněnského aeroklubu plastiku letce, jež měla dominovat prostranství před mauzoleem. Socha však nemohla být osazena z důvodu okupace Těšínska Poláky v roce 1938 a 2. světovou válku přežila uschována u autora v hospodářském objektu. Pamětní kámen občané Kostelce zakopali do země po obsazení Polska a tím i Těšínska nacisty. Němci pietní místo v prosinci 1940 zcela barbarsky zničili, včetně demolice Stožárů smrti a kaple s mauzoleem. V roce 1950 proběhla výstavba nového památníku, kapli však nahradil kamenný sloup s předválečnou plastikou letce. Nynější podoba místa pochází z roku 1999, kdy byl vztyčen žulový kříž a obnoveny symbolické hroby letců. - Parcela, na níž kaple stála, patří obci Těrlicko.