← márnice na židovském hřbitově pro Podbořany (Letov) židovský hřbitov pro Podbořany (Letov) →

Opravené (známka 0) ostatní

v 18. století
JJV od vsi

Většina náhrobků je postavená, jen malá část je povalená. Plocha hřbitova je udržována. Ohradní zeď je opravená. - Kolem 18. století si směli místní Židé založit vlastní hřbitov (do té doby využívali hřbitovy v Širokých Třebčicích, Mašťově, Drahonicích). Zpočátku hřbitov měřil 798 m2 a uprostřed lichoběžníkového půdorysu stála márnice. Před rokem 1860 se plocha zvětšila o kus vedlejšího pole. Konečná plocha tak měřila 1378 m2. Na hřbitově, který čítá na 500 hrobů, jsou pohřbeni lidé z Blšan, Liběšovic, Libořic, Měcholup, Želeče, Očihova, Hluban a Podbořan. Jako poslední zde byla v roce 1907 pohřbena 77letá paní Lowyová z Podbořan. - Během řádění nacistů byl hřbitov značně poničen, většina náhrobků byla povalena, některé zničeny. Historicky cennější jsou jednodílné náhrobky na jižní straně, vícedílné náhrobky jsou mladší a nacházejí se také na „přikoupené“ části hřbitova. Spousta náhrobků je vyrobena z místního červeného pískovce. Kromě vandalů zde řádili také zloději, takže většinu náhrobků tu už nenajdeme. V roce 2017 Židovská obec Teplice zahájila rekonstrukci hřbitova a to s přispěním ESFJ. - Hřbitov se rozkládá na trojici pozemků; všechny tři (pozemkové parcely č. 104/1, 104/2 a 104/3) patří Židovské obci Teplice.