← kaple sv. Jana Nepomuckého (Brť) synagoga (Brtnice) →
17475 obřadní síň nového židovského hřbitova

Polozřícené (známka 455) zděné židovské obřadní síně

židovská obřadní síň
V od města

Zůstala jen část průčelní zdi se zčásti poškozenou omítkou a zabedněnými okny. Koruna zdiva je zastřešena. Dveře jsou zavřené. Zbytek budovy je zbořen. - Starší pohřebiště založeno počátkem 17. století. Z asi 250 střídmě barokních náhrobků pochází nejstarší z roku 1672. Před založením jihlavského hřbitova se zde konaly pohřby i z Jihlavy. - Roku 1860 byl zřízen nový hřbitov, na kterém se nachází asi 200 novodobých pomníků. - Obřadní síň byla postavena na západním okraji nového židovského hřbitova; po roce 1979 byla budova zbořena, ponecháno bylo jen vstupní průčelí a původní dlažba síně. - Na novém hřbitově se pohřbívalo do roku 1942 včetně. - Kulturní památka chráněná státem. - Pozemek s torzem obřadní síně patří Federaci židovských obcí v ČR.