← kostel Navštívení Panny Marie (Pravlov) zámek (Pravonín) →

Poškozené (známka 344) zděné synagogy

(dřevěná), kolem 1850
S od návsi

Střecha s menšími dírami. Omítka je silně poškozena. Část oken je zazděná. Uvnitř se zřítil strop. - Vesnická synagoga postavená pravděpodobně v polovině 19. století na místě dřevěné synagogy v ulici, v níž byla soustředěna většina židovských domů. V západní, levé části budovy, byl byt duchovního a židovská škola. Bohoslužby skončily po roce 1920, později byla budova v soukromém vlastnictví a modlitební sál byl využit jako seník nebo komora. Půlkruhová okna empírového typu jsou zazděna, dřevěný strop se zřítil. Pozoruhodné jsou zbytky vnitřní výmalby. - Původní dřevěná synagoga je zakreslena již na mapě stabilního katastru z roku 1838. - Pozemek se synagogou je v soukromém vlastnictví (Marie Kupsová z Pravonína a Karel Černý z Týnce nad Sázavou).