← kaplička sv. Anny (Želetice) kaplička (Železná) →
1741 kaple Panny Marie Sněžné

Opravené (známka 100) dřevěné kaple

SZ od vsi, u skupiny domů zvané Wolfseifen

středně velká, se sanktusníkem

Má novou šindelovou střechu. Uvnitř má novou, ještě nenatřenou omítku. Odstraněny náletové dřeviny z okolí kaple. - Kaple stojí na krásném vyhlídkovém místě. - Materiál na původní malou kapli byl dovezen z Horního Údolí, kde místní kovář Laske stavěl v roce 1809 na poutním místě zvaném Svatá Anna novou zděnou kapli místo zdevastované dřevěné kaple sv. Barbory (poprvé postavena kolem roku 1450 a v roce 1653 přestavěná vratislavským biskupem Karlem Ferdinandem Vasou). Materiál z této dřevěné kaple věnoval Laske občanům obce Železná a kaple byla opět postavena v části Železné zvané Wolfseifen. Protože však starý materiál začal po padesáti letech opět chátrat, tak ji rodina Treimerova rozebrala a v roce 1878 nechal Florian Treimer postavit nad svým domem č.p. 22 kapli novou. Obrazy a výzdoba byly použity z původní malé kaple. Ještě v roce 1878 novou kapli slavnostně vysvětil mnichovský farář Franz Adam. Na počátku 60. let 20. století došlo k násilnému vandalskému vniknutí do kaple. Po úmrtí paní Treimerové v roce 1964 dochází k chátrání a devastaci kaple. Před opravou z kaple zbývala jen část obvodového zdiva. - Pozemek s kaplí patří městu Vrbno pod Pradědem. Město Vrbno v roce 2013 zorganizovalo obnovu kaple s využitím dotace z Programu rozvoje venkova (přes Místní akční skupinu Hrubý Jeseník).