← kostel Čtrnácti sv. pomocníků (Kadaň) kostel sv. Michala (Kadaň) →
17384 kostel Stětí sv. Jana Křtitele

špitální kostel
na JV předměstí, v Říční ulici

Má novou střechu, sanktusník měděnou. - První písemná zmínka o kostele pochází z roku 1183. Tento kostel stojí pravděpodobně na místě nejstarší kadaňské svatyně již z doby keltského osídlení. Při husitském dobývání města byl roku 1421 poškozen a roce 1452 přestavěn do pozdně gotické podoby a od roku 1539 do roku 1629 byl využíván kadaňskými evangelíky. Kostel vyhořel hned několikrát, v roce 1362, 1421 a 1498. Dodnes zachované románské zdivo a především neobvyklý pravoúhlý presbytář kostela svědčí o kulturním vlivu blízkých Frank. Počátky chrámu jsou úzce spjaty s rytířským řádem johanitů, jenž roku 1186 obdržel od knížete Bedřicha vlastnická práva k trhovému městečku Kadani. Johanité zřídili u kostela špitál, který dal později pojmenování celé okolní městské čtvrti. Až do roku 1945 se zde pravidelně konaly špitální poutě. Od roku 1539 byl kostel používán kadaňskými evangelíky, ale v 90. letech 16. století byl vrácen katolíkům. Po roce 1618 byl kostel předán protestantům, ale o čtyři roky opět vrácen katolíkům v období třicetileté války. Následně roku 1635 již počtvrté vyhořel, ale obnovy se dočkal až roku 1718. Další škody byly způsobeny procházejícím francouzským vojskem během sedmileté války, za vlády císařovny Marie Terezie. Další obnova proběhla až v roce 1770. Dne 1.10.1811 kostel znovu, již popáté, vyhořel. Oprava provedená v letech 1812 - 1813 mu vtiskla jeho dnešní podobu. Menší opravy byly prováděny i v letech 1845 a 1895. Špitál u kostela byl zrušen roku 1787 a jeho majetek převzala Městská špitální nadace sv. Jana Křtitele. V 80. letech 20. století byl kostel v havarijním stavu. Omítka byla opadaná a krov propadlý. Celková rekonstrukce proběhla až po roce 1989. - Jednoduchý kostel má obdélníkový půdorys kostelní lodi, k níž přisedá čtvercový presbytář. Nad presbytářem se tyčí východní zděný barokní štít. Střecha je valbová, u štítu je ukončená jako sedlová. Všechna průčelí jsou orámována lisénovými rámy. V rámech jsou prolomena okna v šambránách. Okna jsou obdélná s odsazeným záklenkem, lemovaná stuhovými šambránami s uchy. Východní průčelí je slepé a je ukončeno štítem s tympanonem a s volutovými křídly. Štít je ještě členěn na pilastry s čabrakovými hlavicemi, na které navazuje zalomení římsy. Uprostřed štítu je nika lemovaná šambránou, v níž je umístěna socha svatého Jana Křtitele. V západním průčelí je zasazen kamenný portál s vrcholovým klenákem. Interiér kostela byl zcela obnoven a výmalba zrestaurována podle zachovaných fragmentů. Loď i presbytář jsou zaklenuty českými plackami do pasů. Na zadním okraji lodi je vestavěna kruchta. Klenbu pokrývá zrestaurovaná freska ze života svatého Jana Křtitele z roku 1774 od Josefa Fuxe. Z kazatelny je zachováno pouze přístupové schodiště. Západní vstup v pískovcovém portálu má dvoukřídlé rámové dveře se třemi čtvercovými kazetami v každém křídle, oddělené tordovanými příčkami. - Pozemek s kostelem patří církvi; v roce 2021 půjde na opravu střechy kostela 1.182.000,- Kč z rozpočtu města Kadaň.