← kaple (Ústí) zvonička (Ústí) →
17342 hrobka rodiny Trlicovy

hřbitovní kaple (hrobka)
začátek 90. let 20. století
SSV od vsi, u silnice do Velkých Karlovic

V roce 1910 si Jan Trlica, majitel hospody č. 16 (dnešní prodejna podlahovin Krabica), postavil na své zahradě vlastní hrobku (do roku 1937 se obyvatelé Ústí pohřbívali ve Vsetíně) u silnice do Velkých Karlovic. Když však dne 31.1.1911 zemřel, okresní úřad nedal souhlas s jeho pohřbením v hrobce. Nepomohla ani intervence u tehdejšího říšského poslance T. G. Masaryka a Trlica byl nakonec pohřben na hřbitově ve Vsetíně ve dvojité rakvi, aby mohl být později exhumován a pohřben ve své hrobce. K tomu ale nedošlo a hrobka zůstala nevyužita. Rodina Trlicova později nabídla část své zahrady s hrobkou ke zřízení obecního hřbitova, ale vzhledem k blízkosti řeky Bečvy nebyl tento návrh přijat. Hrobka pak byla ponechána svému osudu a nakonec byla začátkem 90. let 20. století zbořena. - Pozemek, na němž hrobka stála, je v soukromém vlastnictví (Jitka a Petr Krabicovi ze Vsetína).

Zdroj: Hana Spitzerová, Dis., Muzeum regionu Valašsko ve Vsetíně