ve vsi

Židé z Veselíčka původně navštěvovali synagogu v nedalekých Zběšičkách, kam chodili i Židé z Bernartic a Srlína. Protože tato cesta činila hlavně v zimě starším lidem potéže, vystavěli si Židé z Veselíčka a Bernartic (pro Bernartické byla cesta do Zběšiček, téměř hodinu vzdálených, ještě obtížnější) kolem roku 1850 novou synagogu ve Veselíčku. Při synagoze byla postavena i místnost pro školu a byt pro učitele. Někdy na začátku 20. století zasáhl synagogu blesk a poškodil ji; trhliny ve zdivu byly patrné ještě ve 20. letech 20. století. Budova synagogy byla v roce 1930 prodána panu Leopoldovi Vodičkovi, obchodníkovi ve Veselíčku, který ji v roce 1932 opravil a přestavěl na byty. Obnos stržený za prodanou synagogu byl použit na opravu hřbitova ve Zběšičkách. Budova bývalé synagogy byla v roce 1986 zbořena. - Pozemek, na němž synagoga stála, patří obci Veselíčko.