17277 Malá synagoga

Torzální (známka 500) zděné synagogy

před začátkem 16. století
v židovské čtvrti, mezi Starou a Novou synagogou

Zbyla jen část obvodových zdí. - Malá synagoga byla nejstarší ze tří meziříčských synagog. Lze usuzovat (i když doklady o tom chybějí), že vznikla před začátkem 16. století. Do roku 1941 sloužila jako zimní modlitebna, posléze jako skladiště a téměř zbořena byla v roce 1962, údajně v souvislosti se záměrem majitele přilehlého rabínského domu tuto budovu rozšiřovat. - Malá synagoga byla drobná obdélníková stavba o rozměrech cca 6 x 4 metry. Stála na břehu řeky Oslavy, ze zbylých tří stran byla později obestavěna mladší židovskou zástavbou. Vlevo od ní stála Stará (Staronová) synagoga, vpravo Nová synagoga a od ulice ji odděloval dům rabína. Dochoval se jen neúplný půdorys stavby s cca 50 cm vysokou podezdívkou. - Stavba nebyla nikdy označována jako synagoga (templ). Bohoslužebným účelům sloužila pouze přechodně a nanejvýš jako (soukromá?) zimní modlitebna. To je také důvod, proč se o synagoze v pramenech úředního charakteru v podstatě mlčí. - Pozemek se zbytky synagogy je v soukromém vlastnictví (Josef Coufal z Velkého Meziříčí).