přelom 18. a 19.století
v centru vsi

Již v roce 1680 měli Židé v Terešově malou modlitebnu, která sloužila zároveň jako škola. – Poslední synagoga byla postavena na přelomu 18. a 19. století ve středu obce. Nevykazovala žádné výraznější slohové prvky; avšak její empírově romantický interiér byl mimořádný. Jednalo se o unikátní stavbu, která měla ženskou galerii vystavěnou ze všech čtyř stran modlitebního sálu a aron ha-kodeš byl umístěn mezi čtyřmi sloupky s baldachýnem. – Koncem 19. století se Židé z Terešova začali stěhovat do větších měst, proto se počátkem 20. století bohoslužby v synagoze konaly už jen o hlavních svátcích. Počátkem 30. let počet členů židovské obce poklesl natolik, že tato obec byla zrušena a její obvod byl přičleněn k židovské náboženské obci v Rokycanech. - Synagoga byla zbořena v roce 1964. - Je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1839. - Pozemek, na němž synagoga stála, patří Federaci židovských obcí v České republice.

Zdroj: Jiří Fiedler, Renata Klodnerová: Synagogy v Plzeňském kraji