← kaple (Šenov u Nového Jičína) kaple Panny Marie (Šenov u Nového Jičína) →
17238 židovský hřbitov (pro Nový Jičín)

Zaniklé (známka 600) ostatní

Poloha:
1,5 km severovýchodně od městského jádra, na Dolním předměstí, na severní straně Suvorovovy ulice (na katastru připojené

Hřbitov založený roku 1875 byl na podzim 1938 nacisty značně poškozen. Od roku 1945 byl postupně demolován vandaly a náhrobky rozkrádány. Po roce 1983 byly zbylé náhrobky pohřbeny a větší část hřbitovní plochy byla změněna na zahradu Církve adventistů sedmého dne, přes zbytek plochy hřbitova byla postavena silnice. V rohu bývalého hřbitova je od roku 1948 pomník židovských obětí nacismu. - Zmodernizovanou původní obřadní síň užívá Církev adventistů sedmého dne jako modlitebnu, k ní byla na místě hrobů přistavěna obytná budova této církve. - Hřbitov leží na devíti pozemcích; dva z nich (pozemkové parcely č. 785 a 784) patří Církvi adventistů sedmého dne, dva další (pozemkové parcely č. 498/1 a 498/13) patří Správě silnic Moravskoslezského kraje, pátý (pozemková parcela č. 1914/1) patří Ředitelství silnic a dálnic ČR, šestý (pozemková parcela č. 805/1) patří obci Šenov u Nového Jičína, sedmý a osmý (pozemkové parcely č. 787 a 1851/8) patří firmě Autosalon Svoboda, s.r.o. z Bašky a devátý pozemek (pozemková parcela č. 786/5) je v soukromém vlastnictví (Ing. Eva Pašková z Bašky.