← kaple (Stará Dlouhá Ves) kaple sv. Kříže (Stará Dlouhá Ves) →

JJV od zámku

Klasicistní synagoga postavena před rokem 1837. Stála pravděpodobně uprostřed židovské ulice, na její východní straně. – Jednalo se o typickou venkovskou patrovou synagogu s mansardovou střechou. Hlavní modlitební sál byl umístěn v patře, kam se stoupalo dřevěným schodištěm a krátkou pavlačí. V přízemí bylo zřejmě obydlí duchovního, popřípadě šámese (správce synagogy), učebna a další zázemí židovské obce. – Málo využívaná a spíše opuštěná stavba byla v roce 1924 odprodána židovskou obcí soukromým majitelům. V roce 1937 vyhořela a později byla zbořena. Dnes stojí na jejím místě dům čp. 83. - Synagoga je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1837 - Pozemek, na němž synagoga stála, je v soukromém vlastnictví (Terezie Kůsová z Dlouhé Vsi).

Zdroj: Jiří Fiedler, Renata Klodnerová: Synagogy v Plzeňském kraji

• Jiří Fiedler napsal 23.02.2012 02:24

Klasicistní synagoga neznámého stáří, nejpozději z 1. třetiny 19. stol. Od r. 1924 v soukromém vlastnictví. V r. 1937 vyhořela a byla zbořena.