← kaplička (Sadská) kaplička (Saladín) →
17219 židovský hřbitov (pro Uherské Hradiště)

Zaniklé (známka 600) ostatní

Poloha:
1300 m jihovýchodně od městského centra, mezi ulicemi Maršála Malinovského, Solnou cestou a Větrnou ulicí

Hřbitov byl založen v letech 1879-80, zasvěcen 31. března 1881, součástí byla i obřadní síň. Ve večerních hodinách 22.6.1941 byl hřbitov zdemolován místními nacisty, následně byly náhrobky rozprodány, ohradní zeď zbořena, půda rozorána a oseta obilím. Zbořena byla i obřadní síň a hrobnický domek. Po 2. světové válce byl na jižním okraji hřbitovní plochy umístěn pomník: ten byl v roce 1987 poražený, ale později byl znovu vztyčen. - Přes jihovýchodní část hřbitova byla postavena silnice. - Hřbitov se rozkládá na šestici pozemků; tři z nich (pozemkové parcely č. 274/1, 323/3 a 813/21) patří městu Uherské Hradiště, čtvrtý (stavební parcela č. 261) je v soukromém vlastnictví (MUDr. Jana Konečná z Kunovic), pátý (pozemková parcela č. 323/4) je také v soukromém vlastnictví (MUDr. Jana a Ing. Jiří Koneční z Kunovic) a šestý (pozemková parcela č. 813/11) patří Ředitelství silnic Zlínského kraje.

Zdroj: Mgr. Lukáš Čoupek, Ph.D. - Státní okresní archiv Uherské Hradiště