← kaple Panny Marie (Přívoz) kaple (Přízeř) →

červen - říjen 1904
vypálena 9.6.1939, zbořena listopad 1939 - 1940
v Hlávkově ulici

Potřeba stavby synagogy v Přívoze vyvstala ve druhé polovině 19. století, kdy se zvýšil počet přistěhovaných židů ze Slezska, Moravy, Slovenska a zejména z Haliče. V roce 1899 zažádali přívozští židé v čele s hostinským Leopoldem Königsteinem obec Přívoz o bezplatné přenechání pozemku k výstavbě synagogy. Na podporu tohoto záměru se v roce 1900 ustavil Přívozský chrámový spolek (Přivozer Tempel-Verein), jehož předsedou se stal Filip Förster, dlouholetý člen obecního výboru. Poté, co se obec a chrámový spolek v červnu 1904 dohodly na podmínkách smlouvy o darování pozemku na tehdejší Mariánské (dnes Hlávkově) ulici, bylo ještě v červnu 1904 vydáno stavební povolení na stavbu synagogy; nová budova byla zkolaudována v říjnu 1904. - Výstavná reprezentativní budova stála prakticky v samotném centru Přívozu. Svatostánek umístěný do zahrady se vyznačoval řadou historizujících prvků; románskými sdruženými okny, kombinací červeného režného zdiva a světlé omítky. Na vrcholcích věží byly umístěny Davidovy hvězdy, nad vstupem pak hebrejský nápis. - Synagoga byla vypálena nacisty dne 9.6.1939. Úřady následně vyzvaly židovskou obec k provedení demolice poškozené stavby. Dne 29.11.1939 oznámila stavební firma Kolář a Rubý Městskému stavebnímu úřadu v Moravské Ostravě, že od židovské náboženské obce převzala k demolici vypálenou synagogu a že demolice bude ihned zahájena. Demolice synagogy pak byla dokončena v roce 1940. - Synagoga stála na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 1035/1) patří firmě OHL ŽS, a.s. z Brna, druhý (pozemková parcela č. 1035/2) patří Zdravotní pojišťovně Ministerstva vnitra ČR.

Zdroj: Jiří Fiedler, L.Rybenský, PhDr. Martin Juřica