← kaple sv. Jana Nepomuckého (Přeštice) kaple sv. Vavřince (Přezetice) →

v Husově ulici

novorománská

Židovská modlitebna je doložena už v roce 1724, také pozdější modlitebny až do počátku 20. století byly umístěny v obytných domech. Prostornou synagogu si začala zdejší židovská náboženská obec stavět na parcele zakoupené v roce 1911 v Husově ulici podle projektu zdejšího stavitele F. Hodla. V roce 1913 byla synagoga slavnostně zasvěcena vnesením Tóry. Obřad provedl jediný doložený přeštický rabín Leopold Singer, který zde působil 40 let. – Exteriér synagogy byl vystavěn v novorománském slouhu, interiér byl zcela moderní. Sál měl plochý kazetový strop z předpjatého betonu, svatostánek pseudoempírový. - Po 2. světové válce byla synagoga adaptována na kostel Českobratrské církve evangelické. Zbořena byla spolu s okolními domy v roce 1974, následně zde bylo postaveno sídliště. - Synagoga stála na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 56/1) patří městu Přeštice, druhý (stavební parcela č. 1772) je v soukromém vlastnictví (16 spoluvlastníků).

Zdroj: Jiří Fiedler, Renata Klodnerová: Synagogy v Plzeňském kraji

• Jiří Fiedler napsal 24.02.2012 01:35

Synagoga postavená v r. 1912-13 (projekt stavitel F. Hodl). Zvenčí pozdně novorománská budova, v interiéru kazetový strop z předpjatého betonu. Po 2. svět. válce adaptována na kostel Českobratrské církve evangelické. Zbořena spolu s okolními domy v r. 1974.