← kostel sv. Cyrila a Metoděje (Prostějov) starý židovský hřbitov (Prostějov) →
17203 stará synagoga

na rohu Demelovy ulice a náměstí Svatopluka Čecha

Rohová budova s valbovými střechami. - Židovští obyvatelé se v Prostějově začali hromadně usazovat po roce 1454, kdy byli vyhnáni z moravských královských měst. První písemná zmínka o židovském osídlení města pochází z roku 1445. Z toho lze usuzovat, že nejstarší synagoga vznikla někdy ve druhé polovině 15. stol, kdy se do města židé hromadně stěhovali ze sousední Olomouce. Podle pozdějších pramenů měla tato stavba přiléhat k hradbám a v roce 1649 byla opravována kvůli poškození během třicetileté války. Od roku 1676 stávala při severním vyústění Demelovy ulice tzv. stará synagoga. - Na začátku 20. století přestala Stará synagoga vyhovovat místním potřebám, a tak bylo rozhodnuto o jejím zboření a postavení synagogy nové. Architektonický návrh vypracoval na přelomu let 1903-1904 vídeňský architekt Jakob Gartner (1861-1921), investorem byla prostějovská Židovská obec. Na jaře 1904 byla Stará synagoga zbořena a na uvolněném stavebním místě začala místní firma Konečný & Nedělník vzápětí stavět Novou synagogu, která byla slavnostně zasvěcena již dne 8.9.1904. - Pozemek, na němž Stará synagoga stála (a stojí Nová synagoga), patří Církvi československé husitské.

Zdroj: Jiří Fiedler; Mgr. Tomáš Cydlík, SOkA Prostějov; Mgr. Milan Jančo