← kostel sv. Bartoloměje (Pořejov) židovský hřbitov (Pořejov) →

v centru obce, v severozápadní části bývalého zámku

Ve 2. polovině 18. století se v obci ustavila náboženská obec, která si zřídila modlitebnu v některém z obytných domů. Roku 1765 byla zřízena synagoga přestavbou rohové části původního barokního zámku (už v roce 1728 rozparcelovaného a rozprodaného drobným vlastníkům). – Jednalo se o masívní patrovou stavbu s kamennými zdmi silnými asi 80 cm. Celé patro zaujímal nevelký modlitební sál o rozměrech 9,5 x 6,5 m, zaklenutý prostou, tzv. neckovou klenbou, a osvětlený sedmi vysokými okny. Do jižní části sálu byla vestavěna dřevěná ženská galerie o šířce 1,7 m., přístupná po dřevěném schodišti, umístěném v dřevěném přístavku na vnější straně budovy. Uprostřed modlitebního sálu stála rozměrná osmiboká bima (řečniště), pravděpodobně kamenná, o průměru 3 m. Všechna mužská sedadla byla rozmístěna podél stěn. Poblíž vstupu, pod ženskou galerií, stála zvláštní lavice pro přespolní žebráky a náhodné příchozí. V přízemí, pod modlitebním sálem, byl umístěn byt rabína a světnice pro školní vyučování. – Bohoslužby se konaly do konce 19. století. Roku 1904 byla synagoga poškozena požárem a roku 1919 byla prodána do soukromého vlastnictví. Na jaře 1945, při obléhání Pořejova americkou armádou, byla synagoga spolu s mnoha dalšími domy pobořena střelbou. Brzy po válce byly její zbytky včetně celého bývalého zámku zbořeny. - Pozemek, na němž synagoga stála, patří městu Tachov.

Zdroj: Jiří Fiedler, Renata Klodnerová: Synagogy v Plzeňském kraji