v Husově ulici

V roce 1841 koupili bratři Salomon a Abraham Kantorové kus předměstského dvora s malým domkem čp. 17/II podél nymburské cesty na stavbu nové usedlosti, ale už v roce 1852 pozemek prodali židovské obci, aby tu mohla postavit synagogu. Prosté přízemní zděné stavení bylo vybaveno několika řadami lavic, oltářem a tabernáklem s pěti svitky tóry. Schodištěm v zadní části svatyně se vstupovalo na ženskou galerii. V roce 1949 odkoupilo od židovské obce synagogu město a nabídlo ji jako skladiště muzeu, které tehdy bylo jeho zařízením. V roce 1958 byla neudržovaná synagoga už ve velmi špatném stavu. Nakonec byla asi v roce 1962 zbořena při rozšiřování Husovy ulice. Stejně dopadla i sousední židovská škola, postavená o dvacet let později v roce 1872 jako patrová budova s byty pro kantora a rabína. - Synagoga stála na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 4080) patří městu poděbrady, druhý (potemková parcela č. 3925) patří Krajské správě a údržbě silnic Středočeského kraje.

Zdroj: Jiří Fiedler