kaple sv. Anny (Pelhřimovy) →

v Růžové ulici

cihlová, neomítaná

Pelhřimovským obyvatelům židovské víry nejprve sloužila modlitebna v sále bývalého hostince č.p. 63 v dnešní Palackého ulici, jejich počet ale rychle stoupal a proto byla zvažována stavba vlastní synagogy. Potřebné prostředky v objemu 15.000 zlatých byly nashromážděny ze sbírek, úspor a nadace židovské náboženské obce, kterou založil Josef Herrman, ten věnoval i pozemek pro stavbu synagogy. Synagoga v neogotickém slohu vyrostla v letech 1890 - 1891 v dnešní Růžové ulici na místě domu č.p. 88 podle plánů vídeňského architekta Maxe Fleischera (projektoval např. i plzeňskou Velkou synagogu), stavbu provedli místní stavební podnikatelé Josef Šlechta a Václav Přenosil. Byla atypická svým pseudogotickým pojetím, které se blížilo německým protestantským kostelům, stavěným z neomítnutých červených cihel. Trojlodní stavba byla orientována k východu, měla předsazené průčelí, trojúhelníkový štít se čtyřmi věžičkami a desaterem na vrcholu štítu. Fasádu tvořily neomítnuté cihly, sokl byl z lomového kamene, krytinou střechy byla břidlice. Stavba měla dva vchody, zvláštní pro muže a pro ženy, uvnitř byla rovněž zachována tradiční ženská galerie, ezrat našim (hebrejsky doslovně ženský dvůr). Bohoslužby se v této výjimečné a pohledné stavbě konaly pouhých 50 let, protože v průběhu 2. světové války drtivá většina židovských věřících zahynula v nacistických vyhlazovacích táborech. Synagoga byla německými okupačními orgány užívána jako skladiště a po válce za komunistů se na stavu nic nezměnilo. Synagoga byla spolu s okolními domy zbořena v roce 1967, aby na jejím místě mohl vzniknout obchodní dům Perla. - Synagoga byla od roku 1958 památkově chráněná; památková ochrana byla Ministerstvem školství a kultury ČSSR zrušena dne 8.1.1966. - Pozemek, na němž synagoga stála, je v soukromém vlastnictví (To Hoai Thanh a Nguyen Thi Hong Chien z Prahy).

Zdroj: Jiří Fiedler, Pavel Frýda