← kaple (Ostrožská Nová Ves) kaple Povýšení sv. Kříže (Ostrůvek) →
17184 starý židovský hřbitov

Zaniklé (známka 600) ostatní

na S straně Sokolovské ulice

Hřbitov byl založen roku 1635, kdy kníže Gundakar z Lichtenštejna postoupil židům část pozemku vedle vrchnostenského dvora. Plocha hřbitova byla údajně několikrát nasypáváním zvýšena, aby bylo možno pro nedostatek místa pohřbívat ve vrstvách. Roku 1851 žádala židovská obec neúspěšně o rozšíření hřbitova, proto roku 1862 založila pohřebiště nové. Starý hřbitov postupně pustl, při náletu dne 7.8.1944 na jeho plochu dopadla letecká puma. Roku 1954 se rada Městského národního výboru v Uherském ostrohu usnesla hřbitov zrušit. Po roce 1955 byl v souvislosti s rozšiřováním přilehlé vozovky rozebírán a ničen, v roce 1967 byly zbylé náhrobky přemístěny na nový hřbitov z roku 1863. - Pozemek se hřbitovem patří Židovské obci Brno.

Zdroj: Mgr. Lukáš Čoupek, Ph.D. - Státní okresní archiv Uherské Hradiště

• Jiří Fiedler napsal 24.02.2012 23:49

Hřbitov ze 16. století, užívaný k pohřbům do 2. poloviny 19. stol., na severní straně Sokolovské ulice. Po r. 1955 byl v souvislosti s rozšiřováním vozovky rozebírán a ničen, v r. 1967 byly zbylé náhrobky přemístěny na nový hřbitov z roku 1863.