← obřadní síň na židovském hřbitově (Osoblaha) kaple sv. Kříže (Ostaš) →

v SV části města, mezi židovskou ulicí a starým židovským hřbitovem

Původní dřevěná synagoga byla postavena na místě bývalého biskupského hradu roku 1570, ale již v roce 1624 byla vypálena dánskými vísky za třicetileté války. Záhy byla v letech 1727 - 1728 postavena nová, v raně barokním slohu, která ovšem vyhořela při velkém požáru města v roce 1802. Třetí synagoga v pořadí byla postavena v pozdně barokním slohu v letech 1807 - 1808. - Stavba byla dispozičně ovlivněna východním polským ritem se čtyřsloupovým almemorem uprostřed hlavního prostoru. Rozměry synagogy činily 17,8 x 27,8 m, hřeben střechy se nalézal ve výšce 17,7 m. Vstup byl umístěn z jihu, ze Synagogálního plácku. Tvar a výzdoba je zřejmá z nákresu synagogy. Synagoga byla poškozena požárem v roce 1833, po opravě sloužila až do roku 1928, kdy kvůli rychlému úbytku věřících začala chátrat. - Osud synagogy se naplnil v roce 1933, kdy byla budova do základů zbořena a vnitřní zařízení převezeno do Krnova. - Pozemek, na němž synagoga stála, patří Židovské obci Olomouc.

Zdroj: Jiří Fiedler

• Miloslav Horník napsal 14.10.2017 08:29

Doporučuji článek: Dějiny Židů a židovský hřbitov v Osoblaze http://www.krnovskasynagoga.cz/ke%20stazeni/dejiny_zidu_v_osoblaze.pdf

• Miloslav Horník napsal 14.10.2017 08:30

Doporučuji článek: Vyhnání Židů z Krnovského knížectví roku 1535 (Pavel Kuča) http://www.krnovskasynagoga.cz/ke%20stazeni/vyhnani_zidu_1535.pdf