70. léta 20. století
v S části vsi

Od konce 18. století v Oseku vzrůstal počet Židů, kteří se scházeli k bohoslužbám. Zprvu to nepochybně bylo v nějaké modlitebně, ale bohužel není známo, kde se nacházela. Modlitebna zřejmě brzy nestačila zvyšujícímu se počtu věřících a tak židovská obec roku 1810 požádala Prácheňský úřad v Písku o souhlas s postavením synagogy, který 23. ledna 1811. Kdy přesně se začalo stavět a kdy byla stavba dokončena, přesně doložit nelze. – Synagoga byla vybudována u rybníka Koupavý na zahradě draslárny na pozemku o rozměrech cca 16 x 10 metrů v ose východ – západ. Z popisů je známo, že se jednalo o velikou, vysokou budovu postavenou převážně z lomového kamene se sedlovou střechou a kruhovým oknem uprostřed východního štítu. V synagoze byl oddělený prostor pro ženy a v samostatné části byt pro učitele nebo rabína. Tak jak bylo dobovým zvykem, zámožnější Židé měli sedadla v synagoze předplacená. Tyto finance byly určeny zejména k údržbě synagogy a také na plat zaměstnanců židovské obce, zejména učitele. V synagoze také byla místnost, v níž se vyučovalo židovské náboženství; později byla školní třída zřízena v domě čp. 54. - Židovská obec v Oseku zanikla v roce 1884, ale hned po roce 1848 jí stěhováním ubývali členové. Majetek obce včetně synagogy koupil velkostatek. Synagoga sloužila jako skladiště a také sklad ledu pro hospodu a řeznický krám. Už tehdy začínala její devastace. Během pozemkové reformy (v Oseku v roce 1926) se stal pozemek i se synagogou součástí parcelace a sloužil jako stodola sousedního hospodářství a hostince. Po založení JZD stodola nebyla využívána a chátrala. Zkázu urychlil požár části stodoly, snad od blesku. V 70. letech 20. století došlo k úpravám centra obce, ruiny synagogy byly odvezeny a na jejím místě vznikly tři rodinné domky. – Fotografie synagogy není k dispozici. - Synagoga je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1837. - Synagoga stála na čtveřici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 102/3) je v soukromém vlastnictví (Jiří Joun z Oseka), druhý (pozemková parcela č. 102/4) je také v soukromém vlastnictví (Karel Diviš z Oseka), třetí (pozemková parcela č. 290/3) patří obci Osek a čtvrtý (pozemková parcela č. 269/1) patří Správě a údržbě silnic Jihočeského kraje.

Zdroj: Karel Skalický Muzeum Volyně + Jiří Fiedler + Jana Vačkářová