kaple (Naší) →

jihovýchodně od radnice, na východním konci někdejší židovské ulice

První zmínka o židovské modlitebně je v městských knihách z roku 1596, mohla však existovat již dříve. V 17. století byla tato zřejmě dřevěná stavba rozšířena. Při velkém požáru v roce 1663 vyhořela. V roce 1777 byla dokončena nová, zděná synagoga, která měla barokní podobu. V roce 1877 byla přestavěna a svou vnější podobu si zachovala až do své likvidace v roce 1964. – Nad vchodem byl hebrejský nápis a v půlkruhu nad římsou letopočet 5637, což odpovídá roku poslední přestavby, tj. 1877. – Devastace synagogy začala v době nacistické okupace; z průčelí byly odstraněny hebrejské nápisy a synagoga se stala skladištěm nakradeného nábytku z likvidovaných židovských domácností. Vlastníkem byla Židovská náboženská obec v Liberci, která však po 15. 3. 1939 byla úředně zakázána a její majetek arizován; synagoga byla vyrabována. Dne 13.9.1954 přešla budova synagogy do vlastnictví státu, jejím užívání bylo svěřeno Městskému národnímu výboru Náchod. Synagoga chátrala dál, ponechána řádění vandalů. Rozhodnutí o demolici synagogy stojící na parcele č. 105 v katastrálním území Náchod vydal odbor výstavby Městského národního výboru v Náchodě dne 13. srpna 1964. Důvodem byla asanace přilehlých prostor, tj. dnešní ulice Hronovy, kde je dnes bytová zástavba. Podle nálezu odboru výstavby byla tato stavba asi 300 let stará (tj. byla postavena po tragickém požáru města, který vypukl 17. 5. 1663 a trval asi dva dny a při němž shořelo prakticky celé město), měla smíšené zdivo, strop klenutý, střechu vaznicové konstrukce, sedlovou, částečně valbovou. Samotný odstřel synagogy provedl dne 19. září 1964 v sobotu ve 4:30 ráno vojenský útvar Rokytnice v Orlických horách. – Na místě synagogy se dnes nachází divoké parkoviště. - Synagoga stála na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 48/2) patří městu Náchod, druhý (pozemková parcela č. 48/3) je v soukromém vlastnictví (Hana Dušková z Náchoda).

Zdroj: PhDr. Jaroslav Čáp, SOkA Náchod + Alžběta Spíšková, muzeum Náchod

Synagoga údajně ze 16. století, přestavěná v 17. stol. v r. 1777 a 1877. Odstřelena v r. 1964.