kaple sv. Ducha (Moravský Lačnov) →

přibližně na pozemku mezi domem čp. 69 a skupinou garáží

Synagoga jako nejvýznamnější stavba židovské čtvrti měla být podle tradovaných zpráv postavena v roce 1547. Bohužel je k dispozici velmi málo písemných zmínek, fotografické či výkresové dokumentace, které by umožnily udělat si celistvý obraz o jejím vzhledu. Synagoga byla situována na mírném návrší na okraji středu starší části krumlovského ghetta, přístupná z malého náměstíčka. Šlo o vyšší jednopodlažní volně stojící budovu obdélného tvaru. Samostatné vstupy mužů a žen se pravděpodobně nalézaly shora z jižní strany. Nejspíše se jednalo o dva trakty: severní halu hlavního sálu pro muže a jižní přízemní část obsahující ženskou modlitebnu, předsíně a snad i náboženskou studovnu bet ha-midraš. Ženskou modlitebnu do hlavního sálu pohledově propojovalo několik arkád. Synagoga obsahovala celkem 63 mužských a 61 ženských sedadel. Klenby a stěny interiéru zdobila stylová dekorativní výmalba s rostlinnými motivy a hebrejskými texty, jak ji známe ze starších moravských synagog v Boskovicích, Třebíči, Holešově a v nedalekých Dolních Kounicích. Hlavní portál synagogy byl vyzdoben dvěma hebrejskými nápisy, citáty z Písma, obsahující chronostichy s datem 1547. Synagoga přestala sloužit svému účelu v říjnu 1938, načež bylo vnitřní zařízení poničeno a rozkradeno. Za války sloužila opuštěná budova jako sběrna barevných kovů, dne 7.5.1945 byla vážně poničena bombardováním ruským letectvem a v asi roce 1946 zbořena. Podle výpovědí pamětníků však synagoga natolik poškozená nebyla. Na základě rozhodnutí tehdejších kompetentních úřadů ovšem nestála za opravu a byla zbourána. Dnes se má za to, že toto rozhodnutí bylo ukvapené. - Synagoga stála na pětici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 295/1) patří městu Moravský Krumlov, druhý (pozemková parcela č. 295/2) je v soukromém vlastnictví (Jaroslav Kudláček z Moravského Krumlova), třetí (pozemková parcela č. 297) je také v soukromém vlastnictví (Dana Antošová z Moravského Krumlova), čtvrtý (pozemková parcela č. 298), je opět v soukromém vlastnictví (Mgr. František Paseka ze Znojma) a pátý (pozemková parcela č. 299) je rovněž v soukromém vlastnictví (Edita Czerneková z Miroslavských Knínic).

Zdroj: Jiří Fiedler; Martin Kuča - MKS Moravský Krumlov