kaple sv. Mikuláše (Moravská Třebová) →

Zaniklé (známka 600) ostatní

na S straně třídy 28. října

Na ploše hřbitova se nyní nacházejí sady Dr. Milady Horákové. - Původně se ostravští židé pohřbívali v Těšíně, avšak v době epidemie cholery v roce 1872, kdy bylo zakázáno převážet mrtvé mezi obcemi, došlo k založení židovského hřbitova v Moravské Ostravě. Markus Strassmann, nájemce městského pivovaru, a Joachim Kafka, velkoobchodník s dřívím, zakoupili za 4.000 zlatých pozemky podél silnice na Mariánské Hory, na nichž byl hřbitov urychleně zřízen. Jako první byla dne 8.12.1872 na hřbitově pohřbena paní Berta Reissová. Oficiální povolení ke zřízení hřbitova dostali moravskoostravští židé až dne 28.12.1872, a to na základě komisionálního řízení, které svolalo Okresní hejtmanství v Místku na den 9.12.1872. Povolení zřídit hřbitov se vztahovalo na tehdejší pozemkové parcely č. 1395 a 1396 v úhrnné rozloze 3676 m², později bylo rozšířeno i na pozemkové parcely č. 1303, 1304 a 1305. Jak se zvyšoval počet osob židovského vyznání v Moravské Ostravě, přestala původní kapacita hřbitova dostačovat a židovská obec několikrát dokupovala okolní pozemky pro rozšíření hřbitova, už v roce 1901 šlo o pozemkové parcely č. 1306, 1307, 1308 a 1309. Do roku 1913 pak byly přikoupeny další pozemkové parcely č. 2545, 2546, 2547, 2572/1, 2572/2 a 2573. Poslední žádost o rozšíření hřbitova směrovala židovské obec na Okresní politickou správu v Moravské Ostravě dne 9.4.1925. Celková plocha židovského hřbitova tak před jeho zrušením dosahovala 23.537 m². Nalézalo se zde zhruba 3.500 až 4.000 náhrobků a 6.000 pohřbených. V roce 1965 se zde přestalo pohřbívat a v letech 1983 - 1988 byl hřbitov postupně zlikvidován, v roce 1988 byla zbořena i obřadní síň. Asi 50 náhrobků bylo přeneseno na nový hřbitov, většina ostatních byla rozbita a zničena. V roce 1994 byl v místě bývalého židovského hřbitova odhalen památník k 55. výročí historicky prvního transportu evropských Židů z Ostravy do Niska, jehož autory jsou sochař Karel Hořínek a architekt Vít Plesník. - Hřbitov se rozkládal na pětici pozemků; tři z nich (pozemkové parcely č. 2569/8, 3594/17 a 3594/29) patří Židovské obci v Ostravě, zbývající dva (pozemkové parcely č. 2569/3 a 2569/4) patří Sboru církve bratrské v Ostravě.

Zdroj: Jiří Fiedler