← obřadní síň na židovském hřbitově (Mladá Boleslav) kaplička (Mladá Vožice) →

před rokem 1579
v bývalé Synagogní ulici

První písemná zmínka o mladoboleslavské synagoze je z roku 1579, není však jasné, šlo-li o svatyni na místě později známé synagogy, která je písemně doložená k roku 1590 a byla „vystavěna z milosti a podporou císaře Rudolfa“. Další údaj hovoří v roce 1644 o „nové synagoze“, zřejmě byl starý chrám v průběhu třicetileté války zničen. Zřejmě po poničení požárem ze dne 16.7.1761 byla synagoga opravena v roce 1785 a znovu po požáru ze dne 28.5.1859. - Synagoga byla obdélná, se sedlovou střechou krytou břidlicí. Stěny měla hladké, do bývalého městského příkopu opevnění měla tři opěrné zdi. Vchody měla svatyně dva, jeden z ulice, další ze dvora. Tři páry oken byly z pískovcového ostění, loď byla sklenuta valeně, klenba byla nesena ve zdi zapuštěnými pilíři zdobenými štukem. Vnitřní zařízení pocházelo z 18. století. Se zánikem židovské náboženské obce v průběhu 2. světové války stavba po roce 1945 jen chátrala a byla nevyužita, zbořena byla v roce 1962. - Místo, kde stávala synagoga, je dodnes nezastavěno; upomíná jej jen mozaika z dlažebních kostek ve tvaru hexagramu. - Pozemek, na němž synagoga stála, patří Židovské obci v Praze.

Zdroj: Jiří Fiedler, Pavel Frýda